Home » Nyheter » Det er derfor du bør vite din blodtype

Det er derfor du bør vite din blodtype

Å kjenne blodtypen din er viktig når du donerer blod, mottar en blodoverføring eller gjennomgår en organtransplantasjon. Det må kontrolleres om giver og mottaker er kompatible for å unngå mulige bivirkninger. Hvis blodtypen din ikke er kompatibel med mottakerens, kan du oppleve en reaksjon som kan forårsake alvorlig skade eller til og med død. Det er også viktig å kjenne sin egen blodtype dersom man er gravid, da enkelte genetiske sykdommer kun kan overføres via mors blod. Å kjenne din egen blodtype tillater leger å screene for disse potensielle problemene og gi nødvendig behandling tidlig. Til slutt kan det være nyttig å kjenne din egen og dine familiemedlemmers blodtyper i nødstilfeller.

Det er derfor viktig å kjenne blodtypen din for å være forberedt på enhver situasjon. Å kjenne til blodtypen din kan også bidra til å beskytte deg mot visse medisinske tilstander som er kjent for å påvirke personer med visse blodtyper, for eksempel sigdcellesykdom eller talassemi. Å kjenne din egen blodtype er derfor viktig for å holde deg trygg og frisk både i hverdagen og i medisinske nødsituasjoner. Så det er mange fordeler med å ta en blodtype test.

Hvis dette høres ut som noe for deg, så her finner du den perfekte blodtypetesten – https://test-deg.no/blodtypetest-39/eldoncard-blodtypetest-105.html.

Hvordan bruke en blodtype test?

Hvis du er nysgjerrig på å vite blodtypen din, kan du enkelt teste den ved hjelp av et Eldon-kort. Du trenger bare en veldig liten mengde blod fra fingeren, og så kan du allerede etter 10-15 minutter vite om du har blodtype A, B, AB eller 0 og om du er rhesus positiv eller negativ.

En blodtype test fungerer ved at det er 4 forskjellige felt på kortet, som hver inneholder antistoff A, antistoff B, antistoff D (som er antistoffet som reagerer med rhesus D-antigener) og et tomt kontrollfelt. Når antigener kommer i kontakt med deres tilsvarende antistoffer vil blodet koagulere, og på denne måten kan du finne ut hvilke antigener du har i blodet.

Først må du gjøre klart kartet og verktøyene. Før du er helt klar til å ta testen, fyll inn personopplysningene på testen og drypp en liten mengde vann på hvert av feltene på kortet. Stikk så et lite hull og fordel blodet. Som en del av blodtype test din finner du desinfiserende servietter som brukes til å forberede fingeren på det lille stikket fra lansetten. Når du har punktert fingeren, lar du en dråpe blod samle seg på en eldon-pinne, som du så legger i et av de 4 feltene på Eldon-kortet. Det samme gjør du med de andre 3 eldonpinnene, og her er det veldig viktig at blodet og pinnene ikke blandes, da dette kan forstyrre resultatet.

Med eldonpinnen fordeler du nå blodet og vannet slik at det går helt ut til kanten av hvert eneste felt. Vipp nå kortet i 10 sekunder i alle 4 retninger slik at blodcellene fordeles over hele feltet fylt med antistoffer. Har du antigener mot antistoffene på banen vil blodet koagulere og bli klumpete. La derfor Eldon-kortet tørke i 10 minutter, og så kan du lese resultatet ved å se på om blodet er jevnt og glatt eller har blitt klumpete.