Home » Inspirasjon » Hvordan du kan sove bedre

Hvordan du kan sove bedre

OM det er sånn at du sliter med å sove er det noe som faktisk krever en løsning. Det er noe som har en helt avgjørende effekt på hvordan du føler deg og hvordan dagene går. Jo mer uthvilt du er desto bedre vil det gå for deg, i hvert fall når det kommer til din mentale kapasitet. Det er noe mange undervurderer og er det sånn at du har sovet dårlig over en lengre periode er det også noe som på en måte føles naturlig. At det bortimot skal være sånn, og man tenker ikke på hvor viktig det er at man faktisk sover godt. For det kan hende at du sover bra en gang i blant, og tar det som normalen.

Men det er ikke sånn det skal være, og det bør du heller ikke tillate for deg selv. Skaden det kan gjøre, både fysisk og mentalt, er større enn du tror. Derfor er det viktig at man finner en løsning på det, som for eksempel at du legger deg når du er trøtt. Ikke legg deg klokken 22 bare fordi det er sent, men legg deg fordi du er trøtt. Om du ikke er trøtt på et gitt tidspunkt er det bedre å gjøre noe annet frem til du kjenner at søvnen kryper inn. Da først bør du gå å legge deg, for da er det i minste større sannsynlighet for at du faktisk sovner. Det er jo bare et lite knep sånn sett, men kan faktisk hjelpe.

Andre potensielle løsninger

Det er også viktig at man unngår kaffe og andre drikker som kan inneholde koffein nære leggetid. Det er kanskje innlysende, men overraskende mange drikker kaffe sent, og får da ikke sove. Da det er en vane for mange er det forståelig at man ikke tenker på det som et problem, men det kan det altså være. 

En annen ting er fysisk aktivitet. Det er ingen hemmelighet at vi har blitt mindre fysisk aktive de siste årene, og det er viktig at kroppen er i gang. Minst en halvtime hver dag er noe som bør holde deg til. Men, ikke gjør det før du skal sove. Grunnen er jo enkelt og greit at du «vekker» kroppen, gjør at den får adrenalin og at trøttheten forsvinner. Kroppen føler seg kanskje bra, men sannsynligheten for at du skal sovne er ikke så stor da. 

Unngå stressende oppgaver før du skal sove. Vi vet at mange har jobben på telefonen, og at det er mange eposter å svare på og mye som må bli gjort. Men sliter du med å sove så kan slike bekymringer bare gjøre det verre for deg. Send ikke den siste eposten, og ta ikke enda en titt på eventuelle oppgaver du har. 

La alt det være til neste dag, slik at du kan fokusere på å hvile og folkene rundt deg. Det er ikke mange som er dyktige på å koble av, men det er viktig for deg når du skal sove!